Zomer 2021: ZomerZingen

In het zomerproject van Trajecti Voces, ZomerZingen, zongen twintig zangers in vier enkelvoudig bezette ensembles. Dit waren de ensembles en hun stukken:

 1. een ensemble SSATBB, met Monteverdi's Cantate Domino en Domine ne in furore tuo
 2. een ensemble SSATB met de madrigalen Voi pur da me partite en Ch'io non t'ami van Monteverdi
 3. een ensemble SSATB met de madrigalen Sfogava con le stelle en Luci serene e chiare van Monteverdi
 4. een ensemble SATB met het beroemde Miserere mei van Lotti

We werkten van 19:30-20:30 met een ensemble en van 21:00-22:00 met een ander ensemble. Jan van den Berg en Dirkjan Horringa namen ieder de coaching van twee ensembles voor hun rekening, zodat alle vier de ensembles elke repetitie aan bod komen. De ensembles rouleerden qua werktijd en qua coaching. Als van tevoren duidelijk was dat een ensemble op een avond niet compleet kan zijn verviel in principe de coaching van die keer en kreeg een ander ensemble dubbele tijd. Eventueel kon een ensemble iemand regelen die invalt voor de ontbrekende zanger en dan toch werken, bijvoorbeeld uit het ensemble dat die avond op de andere tijd werkt. 

We sloten het project af met een concertje met publiek in de Lutherse Kerk op zaterdagavond 26 juni.

Mozarts Requiem voor Alle Zielen 2020 [geannuleerd]

[helaas wegens de corona-maatregelen geannuleerd]

Het jaarlijkse Mozart-Requiem rond Allerzielen met solisten uit eigen gelederen. Nieuw is dat we het programma uitbreiden met het Kyrie uit de Krönungsmesse KV 317, de 'Missa Corona' van Mozart. Op zaterdagavond zingen we in de sfeervolle en goed klinkende Dorpskerk in Beusichem. Daarnaast zingen we op zondagmiddag in St. Gerardus Majellakerk in Utrecht. Wouter van Belle bespeelt het Witte-orgel in Beusichem en het Maarschalkerweerd-orgel in Utrecht. Dirkjan Horringa dirigeert.

Dit concert is een troostend gedenkmoment voor de overledenen; de muziek wordt omlijst met gedichten en toepasselijke teksten. Het is inmiddels de zevende keer dat dit project, voortgekomen uit een try-out van Trajecti, plaatsvindt.

Uitvoeringen

 • zaterdagavond 31 oktober 20:00
  Dorpskerk, Markt 14, Beusichem
 • zondagmiddag 1 november 15:30
  St. Gerardus Majellakerk, Thomas à Kempisweg 3, Utrecht
Trajecti Voces m.m.v. Marianne van Houten, sopraan; Jannelies Vermeulen, alt; Laurent Nadal, tenor ; Roeland Gerritsen, bas.

Mozarts Requiem voor Alle Zielen 2021

Wat is fijnere en troostrijkere muziek dan Mozarts Requiem? Utrecht vocaal ensemble Trajecti Voces zong het op zaterdagavond 30 oktober in de Dorpskerk van Beusichem en zondagmiddag 31 oktober in de St. Gerardus Majellakerk. Op het programma stond ook zijn Ave Verum. Zangers uit eigen gelederen namen de solopartijen voor hun rekening. Wouter van Belle begeleidde het op het orgel. Het geheel stond onder leiding van dirigent Dirkjan Horringa. 

Najaar 2021: De Stilte - Trajecti Voces 30 jaar

Trajecti Voces zingt De Stilte

In het programma De Stilte kwam renaissance-kerkmuziek van de componisten Senfl, Palestrina, Victoria samen met bijpassende nieuwe muziek van Lauridsen, Taverner, Van Belle, Pärt en MacMillan. Van deze laatste componist kwam het motet In splendoribus sanctorum voor SATB-koor en trompet aan bod. Hans de Munnik (trompet) en Hristo Petrov (piano) sloegen al improviserend bruggen tussen de koormuziek. Daarnaast improviseerde het koor samen met de instrumentalisten.

Met dit programma vierde vocaal ensemble Trajecti Voces haar dertigjarig bestaan. Daarom heeft het ensemble componist Wouter van Belle gevraagd voor Trajecti Voces een nieuw stuk geschreven over de wateren van Utrecht te schrijven. Hij gebruikte daarvoor gedichten van Jan Engelman, Hans van Straten en een nieuw, speciaal voor de compositie geschreven gedicht van Ruben van Gogh. Het is een stuk in drie delen; de delen worden verbonden met improvisatie-momenten voor de instrumentalisten.

Doel van dit project was het publiek uit te nodigen een beleving van alle zintuigen te ondergaan, waarbij de rol van stilte centraal staat. Stilte is een uitstervende ervaring. Je kunt geen winkel of café binnenlopen of je wordt geconfronteerd met geluidsbehang. Zelfs in de natuur is bijna overal in Nederland toch steeds verkeer te horen. Door de stilte op te zoeken wordt luisteren naar klanken die er wél zijn een diepe, krachtige ervaring. Dat is precies wat Trajecti Voces deed in dit programma.

Het publiek beleefde trouwens meer dan muziek. Meer zintuigen dan alleen het gehoor werden aangesproken, mede dankzij fraaie belichting en projectie. Dit alles in een theatrale, meditatief-contemplatieve sfeer, die we uiteraard coronaproof hebben gerealiseerd. Trajecti Voces werkte in ruime, inspirerende ruimtes: stadsklooster San Damiano in Den Bosch en klooster Nieuw Sion bij Deventer, de Janskerk in Utrecht en de Uilenburger­sjoel in Amsterdam.

Concerten

 • Vrijdag 19 november, 20:15 uur
  Den Bosch, Kloosterkerk van Stadsklooster San Damiano, Van der Does de Willeboissingel 12
 • Zondag 21 november, 15:30 uur
  Diepenveen (bij Deventer), Klooster Nieuw Sion, Vulikerweg 6
 • Zaterdag 27 november, 20:15 uur
  Utrecht, Janskerk, Janskerkhof 26
 • Zondag 28 november, 15:30 uur
  Amsterdam, Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91

Ondersteuning

Deze concerten zijn mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Utrecht, het VSB Fonds, het Fentener van Vlissingen Fonds, het Elise Mathilde Fonds, de Deventer Cultuur Club en Fonds Roos.

Afsluiting zomerprogramma 'La Corona' op 19 september

Vanaf half juni 2020 heeft Trajecti Voces steeds gerepeteerd met de zangers die beschikbaar waren en niet opzagen tegen zingen in koorverband. Dankzij het feit dat we een grote repetitieruimte, de Rehobothkerk, tot onze beschikking hebben en we daar gastvrij werden ontvangen door beheerder Herma was dat ook goed mogelijk.

Opstand in Belarus

Eén avond is besteed aan de opstand in Belarus (Wit-Rusland). Trajecti Voces uit Utrecht heeft een sterke band met Belarus sinds 1993, toen het begon samen te werken met Cantus Juventae (nu Cantus AlbaRuthenicae). Nu Wit-Rusland in rep en roer verkeert over de frauduleuze verkiezingen, heeft Trajecti Voces een video opgenomen met Ubi Caritas van Gjeilo en de Russische traditonal Mnogaja Leta van Bortniansky om haar steun betuigen aan de vele vrienden in Minsk, die de gevolgen van de opstand ondervonden.

Openbare afsluiting

We sloten we het zomerprogramma La Corona af met een klein concertje op de plek waar we iedere dinsdagavond repeteren, de Rehobothkerk. Op zaterdagmiddag 19 september om 15:30 zong Trajecti een klein uur werken van Bach, Dufay, Monteverdi, Pärt, Whitacre en Gjeilo.

Winterprogramma P89 'The Best of Trajecti'

[door de verslechtering van de corona-situatie is dit programma niet uitgevoerd; het wordt waarschijnlijk in een later stadium alsnog opgepakt]

In verband met de nog bestaande onzekerheden en risico’s n.a.v. de coronaproblematiek is besloten een winterprogramma samen te stellen dat niet ingewikkeld is en flexibel qua benodigd aantal zangers en organisatie. Onder de noemer “Best of Trajecti” grijpen we terug op niet te moeilijke, liefst troostrijke stukken (SATB of SSATB, a cappella of met basso continuo) die we in het nabije of verre verleden met succes hebben uitgevoerd. We gaan uit van 20 zangers (4x5 of 6644).

We gaan uit van 20 zangers (4x5 of 6644). Dat betekent waarschijnlijk dat zich meer zangers zullen aanmelden dan we kunnen plaatsen en dat we dus zullen moeten selecteren uit de aanmeldingen. In de ruime Rehobothkerk is voldoende plaats om op afstand te zingen. Trajecti Voces heeft inmiddels ruime ervaring met het corona-protocol, ook bij aankomst, vertrek en in pauzes. Het programma is zo opgebouwd dat we flexibel kunnen inspelen op de mogelijk- en onmogelijkheden in coronatijd. Het belangrijkste is om te kunnen blijven zingen met iedereen die zich daarbij goed voelt!

De programmacommissie heeft, met behulp van een enquête onder koorleden, de volgende selectie samengesteld.

 • Josquin des Prez: Ave Maria, virgo serena (5:00min.)/Mille regretz (2:15)
 • Robert Parsons: Ave Maria (4:30)
 • Thomas Weelkes: When David heard (4:00)
 • J.H. Schein: Die mit Tränen saën (3:15)/Da Jacob vollendet hatte (4:45)/Was betrübst du dich meine Seele (5:00)
 • Henry Purcell: Funeral Sentences (10:00)
 • František Tůma: Stabat Mater (18:00)
 • Jean Sibelius: Drömmarna (2:15)
 • Ton de Leeuw: Prière (10:00)
 • Hazel Leach: The Death of Pan (7:00)
 • Ola Gjeilo: Northern Lights (4:30)
 • Mitchell Sandler: Madrigals of Mirth and Melancholy (14:00)
 • Arvo Pärt: Which was the Son of (7:30)

 

Najaar 2020: La Monica meets L'Homme armé [geannuleerd]

Trajecti is in januari begonnen aan een programma met oude muziek van verschillende componisten rond twee in heel Europa bekende melodieën La Monica en L'Homme armé: een vriendelijke, lyrische melodie en een hoekige, strijdlustige. Centrale werken zijn de achtstemmige “Missa sopra l’Aria di Monica” (ca. 20') die Frescobaldi op basis van La Monica heeft gecomponeerd, en delen uit de Missae L'Homme armé van Dufay, Palestrina en Carissimi.

Najaar 2019: Beethoven, Mis in C

Trajecti Voces heeft meegewerkt aan de uitvoering van Beethovens geniale Mis in C, een vroege (1807), Haydn-achtige mis, in samenwerking met het Amer Consort, het Amersfoorts Jeugd Orkest en vier professionele solisten. Er klonk ook nog a capella Brahms' Twee motetten op. 74. Trajecti zong daaruit het motet Warum ist das Licht Gegeben dem Mühseligen. Het orkest schitterde in delen uit Dvořáks Achtste symfonie. Deze toch al energieke koren werden vanzelf jeugdiger door de samenwerking met die jonge gasten van het AJO! En dat in muziek van wereldklasse.

Amersfoorts Jeugd Orkest, Amer Consort & Trajecti Voces o.l.v. Rolf Buijs & Dirkjan Horringa
m.m.v. Anitra Jellema - sopraan, Pierrette de Zwaan - alt, Albert van Ommen - tenor, Mitchell Sandler - bas
 • Dvořák – delen uit Symfonie nr. 8 in G op. 88 (orkest)
 • Brahms – Twee motetten op. 74 (koren)
 • Beethoven – Mis in C majeur op. 86

Concerten

 • zaterdag 23 november, 20:15 uur, Amersfoort, Xaveriuskerk, Het Zand 29
 • zondag 24 november, 15:30 uur, Utrecht, Gertrudiskathedraal, Willemsplantsoen 2

Trajecti Voces zingt op zomers banket in Culemborg

Op zaterdag 15 juni zong Trajecti Voces bij een zomers feestbanket in Grote of Barbarakerk in Culemborg. Van 18.00-21.00 uur werd het publiek onthaald op een copieus driegangendiner (ook voor vegetariërs), gelardeerd met vier blokjes hoofse Engelse muziek van rond 1600. De blokjes hadden thema's als 'muziek voor de kerk', 'liefde & verdriet', 'drank & vreugde' en 'de elysische velden'. Hoogtepunt was een scène uit de barokopera Cupid & Death van Locke en Gibbons. Aan dit spektakel werkten 18 zangers en 5 instrumentalisten mee.

Feestelijk banket in kerk
Een feestelijk historisch banket in een kerk

Mozarts Requiem voor Alle Zielen 2019

Het jaarlijkse Mozart-Requiem rond AllerzielenHet jaarlijkse Mozart-Requiem rond Allerzielen met solisten uit eigen gelederen. Nieuw was dat we dit jaar meewerkten aan de Allerzielen-viering in de Utrechtse kathedraal op Allerzielen zelf, 2 november. Daarnaast zongen we op zondagmiddag in Beusichem. Dat concert is een gedenkmoment voor de overledenen; de muziek wordt omlijst met gedichten. Het was inmiddels de zesde keer dat dit project, voortgekomen uit een try-out van Trajecti, plaatsvond.

Uitvoeringen

 • zaterdagavond 2 november 18:30
  St. Catharinakerk (de Utrechtse kathedraal), Lange Nieuwstraat 36 
 • zondagmiddag 3 november 16:00
  Dorpskerk, Markt 14, Beusichem
Trajecti Voces m.m.v. Marianne van Houten, sopraan; Jannelies Vermeulen, alt; Laurent Nadal, tenor; Roeland Gerritsen, bas. Wouter van Belle bespeelde het Maarschalkerweerd-orgel in Utrecht en het Witte-orgel in Beusichem. Dirkjan Horringa dirigeerde.

Voorjaar 2019: P83 'Lijdenstijd in Europa'

Lijdenstijd in Europa was een programma met zeer gevarieerde nieuwere a cappella koormuziek. Trajecti heeft een paar werken hieruit in 2010 met veel plezier en succes uitgevoerd, zoals de motetten voor de lijdenstijd van Tučapský, een Tsjech die in 1975 naar Engeland is gevlucht en daar compositiedocent aan het Trinity College werd. Zijn muziek doet in de verte aan Ton de Leeuw denken. Ook Poulencs geweldige Quatre motets pour un temps de pénitence zongen we weer. Helemaal nieuw voor ons waren de welluidende Three Motets for Lent van de Amerikaan Robert Farrell. De Letse componist Rihards Dubra, van wie Trajecti eerder muziek heeft gezongen, was vertegenwoordigd met zijn indringende Miserere mei en Eripe me. Van de Noorse Amerikaan Ola Gjeilo klonk Ubi caritas, van de Hongaar Lajos Bárdos zijn Popule meus. Tot besluit kwam er niet één Stabat Mater op het programma, maar twee! We zongen het Stabat Mater van de Russische/Engelse pianiste en componiste Alissa Firsova en dat van Engelse, in Noorwegen wonende en werkende componist Andrew Smith.

In dit programma werd samengewerkt met trompettist André Heuvelman en toetsenist Mike del Ferro.

Concerten

 • zaterdag 6 april 2019, 20:00 uur
  Diepenveen, Kloosterkerk, Vulikerweg 6
 • zondag 7 april 2019, 16:00 uur
  Utrecht, St. Catherinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36

Voorverkoop € 15 | aan de kerk € 18 | CJP en studenten € 10

 

December 2018: Es ist ein Ros entsprungen

Zomer 2018: Henry Purcell: catches, odes and songs

One Charming Night

Trajecti Voces zong in kleine bezetting wereldlijke muziek van Henry Purcell. Die bestaat uit catches (geraffineerde canons met vaak dubbelzinnige en boertige teksten), songs (duetten en trio’s met basso continuo , gecomponeerd voor het theater) en odes (composities voor hof-gelegenheden, zoals O dive custos Auriacae domus, een prachtige ode op de dood van Queen Mary). Alle zangers samen bundelden hun krachten in een paar delen uit de semi-opera Dioclesian.

zaterdag 23 juni, 16:00 uur, en 15 september 22:00 uur
Culemborg, Synagoge en Oud-Katholieke Kerk
vrijwillige bijdrage

Mei 2018: concertreis naar Wit-Rusland

Workshop in Musical College Minsk
Workshop in Musical College Minsk

Van 8 tot 13 mei 2018 reisde Trajecti Voces naar Wit-Rusland voor workshops en concerten samen met het Wit-Russische koor Cantus AlbaRuthenicae o.l.v. Galina Tsmyg en Alexej Snitko. Daar klonken o.a. werken van Josquin des Prez en Cristóbal de Morales, maar ook van Valeri Gavrilin, Irina Denisova, Georgy Sviridov, Ola Gjeilo, Mitchell Sandler en Eric Whitacre. Er vonden drie concerten plaats in Minsk en in Gomel', bij het drielandenpunt Belarus-Rusland-Oekraïne. Daarnaast waren er twee workshops op Musical Colleges, te weten het "Minsk state musical college named after M. Glinka" en het "College of music and arts N.F. Sokolovskogo in Gomel". Op beide colleges heeft Trajecti Voces o.l.v. Dirkjan Horringa gemusiceerd met zo'n 50 studenten koordirectie, voor wie het de eerste kennismaking met het zingen van Franco-vlaamse polyfonie was.

April 2018: Kosmische Harmonie

Trajecti Voces zingt 'Kosmische Harmonie'

Vocaal ensemble Trajecti Voces presenteerde in het programma ‘Kosmische harmonie ’ muziek die een afspiegeling is van de kosmische sferenzang. Filosofen als Pythagoras, Plato en Spinoza dachten dat de planeten zich rond de aarde bewegen in hun eigen sferen en daarbij tonen produceren. Omdat die tonen altijd aanwezig zijn, kunnen mensen ze niet horen. Maar als er muziek gemaakt wordt, klinkt die alleen harmonisch als die in overeenstemming met de kosmische harmonie is. Althans, zo dacht men.

Dit concept gebruikte Trajecti Voces voor een ongewoon programma. Via de krachtige, elektrische en bijna kosmische ervaring van het noorderlicht ‘’Northern Lights’’ van Ola Gjeilo belandden we bij de mystieke muziek van Josquin des Prez en Cristóbal de Morales. Deze renaissancemuziek werd afgewisseld met twee delen uit Harmony of the Spheres van de hedendaagse componist Joep Franssens; koormuziek die hoog scoort in de Hart & Ziel-lijst van Radio 4.

Een programma waarin je door een uniek samengaan van sterrenkunde, lichtkunst en mooie muziek een goed uur lang los kwam van planeet aarde. Het deed je wanen in de kosmos. Trajecti Voces nam je door het samenspel van lichtkunst en muziek mee naar hoger sferen.

Concerten

 • vrijdag 6 april 20:15 - Utrecht, Pieterskerk, Pieterskerkhof 3
 • zaterdag 14 april 20:00 - Deventer, Broederenkerk, Broederenstraat 18

Mozarts Requiem voor Alle Zielen 2018

Mozarts Requiem voor Alle ZielenZaterdag 3 november 2018 klonk Mozarts beroemde Requiem in de oude dorpskerk op de Markt van Beusichem bij Culemborg. Trajecti Voces zong dit meesterwerk op een betekenisvolle dag: Allerzielen. De ROOS van Culemborg leverde tussendoor troostende gedichten van de grootsten van de literatuur (Auden, Donne, Rilke, Pessoa, Gerhardt, Bishop enz. in vertaling). Deze samenwerking van Trajecti Voces en ROOS was weer een fascinerend experiment: muziek en gedichten rond de dood en leven, veelkleurig en fascinerend.

Muziek en gedichten kunnen een sfeer scheppen waarin herinneringen de ruimte krijgen. De laatste jaren is er veel aandacht voor Allerzielen. Het grote thema van dood en leven komt aan de orde in beeldende kunst, concerten en gedichten. Trajecti Voces en de ROOS willen natuurlijk laten horen hoe mooi de muziek en gedichten klinken, maar betreden ook het terrein daarachter: de emoties van verlies en dankbaarheid, rouw en vreugde. Dat daar behoefte aan is blijkt elk jaar weer.

Met medewerking van

Marianne van Houten sopraan
Jannelies Vermeulen alt
Maarten van Oosterom tenor
Roeland Gerritsen bas
Wouter van Belle orgel
Dirkjan Horringa dirigent
Nini Vonk & Leendert Jan van Lingen gedichten

Organisatie: Johannes Genootschap & De Roos van Culemborg

19:30 koffie | 20:00 aanvang concert

 

Bruggen tussen Oost en West

Bruggen tussen Oost en WestAl ruim 25 jaar onderhoudt het Utrechtse koor Trajecti Voces vriendschappelijke en muzikale banden met het Wit-Russische koor Cantus AlbaRuthenicae uit Minsk, Belarus (Wit -Rusland). In mei van dit jaar bracht Trajecti Voces een bezoek aan Belarus en gaf daar samen met hun muzikale vrienden succesvolle concerten in Minsk en Gomel’.
In oktober was Cantus AlbaRuthenicae in Nederland voor een tegenbezoek en kan het Nederlandse publiek genieten van de voor Russische koren kenmerkende intense en gespierde klank van dit koor. Die klank kwam helemaal tot zijn recht in enkele composities uit de Russisch orthodoxe traditie van o.a. Pavel Tsjesnokov, Mikalai Kulikovich, Aleksandr Archangelski en Sergej Rachmaninoff (o.a. delen uit zijn bekende Vespers), uitgevoerd door het koor uit Minsk.
Trajecti Voces voegde zich bij hen in de uitvoering van Russische muziekwerken die zijn geïnspireerd op de Russische volkscultuur, werk van o.a. Yuliania Denisova, Georgy Sviridov en Valeri Gavrilin. Al deze Russische muziek wordt tenslotte geconfronteerd met muziek van Amerikaanse makelij, van Eric Whitacre, Ola Gjeilo en de in Utrecht woonachtige Mitchell Sandler.
Samen muziek maken, samen zingen, slaat bruggen tussen mensen van verschillende landen en culturen, tussen Oost en West.

Concerten

 • vrijdag 12 oktober 2018 - 20:15 - Utrecht, Geertekerk, Geertekerkhof 23
 • zaterdag 13 oktober 2018 - 20:00 - Culemborg, Grote of St. Barbarakerk, Grote Kerkstraat 4, i.s.m. De Roos van Culemborg

 

Cultuurfonds Culemborg

Januari 2018: Bachs Weihnachts-Oratorium

Bachs Weihnachts-Oratorium

In januari 2018 heeft Utrechts Vocaal ensemble Trajecti Voces samen met vocaal ensemble Amer Consort Bachs Weihnachts-Oratorium uitgevoerd. In het bijzonder stonden cantates 5 en 6 voor Nieuwjaarsdag en Driekoningen op het programma. Daarom waren de concerten in januari. Dat gebeurde in samenwerking met het barokensemble Eik en Linde en de prachtige stemmen van jonge professionele solisten. De glorie van de kerst was in januari niet uitgedoofd, maar schitterde door in de kronen van de drie koningen die begeleid worden door feestelijke trompetten en pauken!

Programma van de concerten

 • Weihnachtsoratorium openingskoor Jauchzet, frohlocket
 • Pastorale (sinfonia) uit Cantate 2 (orkest)
 • Motet Lobet den Herrn, alle Heiden (Amer Consort)
 • Cantate 5 Weihnachtsoratorium Ehre sei dir, Gott, gesungen
 • Motet Komm Jesu, komm (Trajecti Voces)
 • Cantate 6 Weihnachtsoratorium Herr, wenn die stolzen Feinde schnauben

Met barokensemble Eik en Linde en solisten:

 • Aldona Bartnik, sopraan
 • Emma Brown, alt
 • Jelle Leistra, tenor
 • Andrew Hopper, bas

Vocaal ensemble Amer Consort Eén van de beste amateur-kamerkoren in Amersfoort en omgeving, een ambitieus kamerkoor met ruim twintig leden. Zij zoeken de uitdaging in spannende klassieke koormuziek van middeleeuwen tot nu en zingen zowel a capella als met instrumentale begeleiding. Het plezier in zingen staat voorop, waarbij er ook altijd oog is voor de ontwikkeling van hun muzikale kunnen. Zie ook hun facebookpagina en bekijk hen op youtube. Dirigent Dirkjan Horringa (1957) is vaste dirigent van zowel Trajecti Voces als het Amer Consort.

Sneeuwballengevecht

In december 2017 repeteerden Amer Consort & Trajecti Voces in Den Dolder, terwijl er buiten een sneeuwstorm woedde. Dat leidde tot een heus sneeuwballengevecht in de pauze... Met dezelfde energie hebben we Bachs Weihnachts-Oratorium uitgevoerd!

Met dank aan onze subsidieverstrekkers:

'Mozarts Requiem voor alle zielen': Beusichem, 4 november

Mozarts Requiem voor alle zielen' in Culemborg, november 2017

Zaterdagavond 4 november 2017 klonk Mozarts beroemde Requiem in de Dorpskerk op de Markt van Beusichem. Het gerenommeerde Utrechtse vocale ensemble Trajecti Voces onder leiding van dirigent Dirkjan Horringa zong dit meesterwerk rondom een betekenisvolle dag: Allerzielen. De ROOS van Culemborg leverde tussendoor troostende gedichten van de grootsten van de literatuur. Deze samenwerking van Trajecti Voces en ROOS is fascinerend: muziek en gedichten rond de dood en leven, veelkleurig en fascinerend.

Muziek en gedichten kunnen een sfeer scheppen waarin herinneringen de ruimte krijgen. De laatste jaren is er veel aandacht voor Allerzielen. Het grote thema van dood en leven komt aan de orde in beeldende kunst, concerten en gedichten. Trajecti Voces en de ROOS willen natuurlijk laten horen hoe mooi de muziek en gedichten klinken, maar betreden ook het terrein daarachter: de emoties van verlies en dankbaarheid, rouw en vreugde. Dat daar behoefte aan is blijkt elk jaar weer en u bent van harte welkom.

Trajecti Voces is een gedreven, semi-professioneel vocaal ensemble dat vooral oude muziek uitvoert. Het ensemble staat onder leiding van Dirkjan Horringa en streeft ernaar om steeds weer verrassende en aantrekkelijke projecten uit te voeren. Zo werkte Trajecti Voces recentelijk samen met beeldend kunstenaar Johan Kuhlmann in het project Trajecti Illumina. Trajecti Voces geeft concerten in het hele land, maar reist ook regelmatig naar het buitenland (Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Engeland, Polen en Tsjechië). Voor dit concert werkte Trajecti Voces samen met Wouter van Belle, organist van de Utrechtse kathedraal; solisten waren Florien Hilgenkamp - sopraan, Marleen van Reenen en & Jannelies Vermeulen - alt, René Veen - tenor en Roeland Gerritsen - bas.

September 2017: Rondje Oostzee

Trajecti Voces zingt Rondje OostzeeHet zomerproject 2017 van Trajecti Voces, Rondje Oostzee, was een programma met muziek uit de Baltische landen, Finland en Zweden. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is de Baltische regio uitgegroeid tot een van de meest opwindende nieuwe bronnen van nieuwe muziek voor koor. Het culturele erfgoed van zingen is er millennia oud en dient een belangrijke functie, namelijk die van overlevering van de hele geschiedenis van de regio, gecodeerd in liederen. Bovendien werd tijdens de tragische tijden van de Sovjet-bezetting, de Baltische cultuur, hun erfgoed en zelfs de strijd om onafhankelijkheid uitgedrukt door middel van koorzang.
Ook Finland en Zweden hebben een hoogstaande koorcultuur, met interessante componisten, geweldige koren en actieve uitgevers. Dankzij goede contacten met componisten en uitgevers in o.a. Riga, Tallinn, Helsinki en Stockholm konden we een programma met recente, actuele, prachtige muziek uit de Baltische landen, Finland en Zweden samenstellen. De nadruk lag op welluidende, harmonieuze composities, die niet eerder in Nederland waren uitgevoerd.

 • Arvo Pärt (Estland; *1935): Which was the son of (2000); Da pacem Domine (2004)
 • Evelin Seppar (Estland; *1986): Sirelite aegu (2012)
 • Urmis Sisask (Estland;* 1960): delen uit Gloria Patri (1988)
 • Rihards Dubra (Letland; *1964): Stetit Angelus (2005); Eripe me (1996); Duo seraphim (2005)
 • Ēriks Ešenvalds (Letland; *1977): O salutaris hostia (2009); The Time Has Come (2015)
 • Sven-David Sandström (Zweden, *1942): delen uit Musik för Kyrkoåret (2008)

Concerten

 • Zondag 24 september - Zoelmond, Dorpskerk, Plein 1 - 16:00 uur (i.s.m. Het Johannes Genootschap)
 • Vrijdag 29 september - Utrecht, Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9 - 20:15 uur

Voorjaar 2017: Kom mijn lief, Hooglied-motetten uit de Renaissance

Trajecti Voces zingt Hooglied-motetten

Het Hooglied is een prachtige collectie van liefdes-teksten in de Bijbel. Het geeft een geïdealiseerd beeld van de goedheid van menselijke seksualiteit en de heiligheid en diepte van de liefdesband. De gedichten zijn waarschijnlijk een tijd na het einde van de Babylonische ballingschap (538 voor Christus) geschreven. Sommige geleerden beweren dat mogelijk een vrouw auteur voor ten minste delen van de verzameling is geweest.

In de Renaissance werden deze mooie, erotische teksten uit het Hooglied vooral als uitdrukking van spirituele liefde voor God gezien. Ze komen dan ook veelvuldig in de liturgie voor, bijvoorbeeld van die voor Pasen. Geen wonder dat veel grote componisten de teksten gebruikt hebben. Palestrina heeft zelfs zijn complete vierde motettenbundel aan het Canticum Canticorum, zoals het Hooglied in het Latijn heet, gewijd. Ook Orlando di Lasso, de meest internationale van alle Renaissance componisten, heeft veel Hooglied-teksten op muziek gezet. Beide componisten speelden een rol in dit programma. Maar ook minder bekende componisten als Bauldeweyn, Lechner, Gombert en de grote Schütz stonden op het programma.

Concerten

* maandag 17 april (2e Paasdag) 16:00 uur: Culemborg, Oud Katholieke Kerk, Varkensmarkt 20

* vrijdag 21 april 20:15 uur: Utrecht, Pieterskerk, Pieterskerkhof 3 (in het kader van de SPC-serie)

 

Zomer 2016: Madrigalen van Monteverdi & Gesualdo

Concert Vleuten 3 juliOp zondag 3 juli klonken in de Vleutense Torenpleinkerk madrigalen van Monteverdi en zijn tijdgenoot Gesualdo. 

De bizarre madrigalen van Don Carlo Gesualdo, prins van Venosa (1566 – 1613) zijn uniek in de muziekgeschiedenis, want geen andere componist ging zo ver met het zoeken naar middelen om de tekst-emoties uit te beelden. Gesualdo was een componerende edelman met een opvallende levensloop. Zo vermoordde hij op 16 oktober 1590 met behulp van dienaren zijn vrouw en haar minnaar, nadat hij hen op heterdaad betrapte. Daarna sloot hij zich op in zijn kasteel bij Napels en componeerde er in afzondering, lijdend aan zware depressies, zijn madrigalen.

De muziek van Claudio Monteverdi (1569 – 1643) is een hoogtepunt van zijn tijd. Van hem klonken madrigalen met alle zangers, maar ook madrigalen die door één stem per partij worden gezongen, in kwintetten dus. Denk bijvoorbeeld aan Sfogava con le stelle, Io mi son giovinetta, Ecco mormorar l'onde en andere geweldige madrigalen, waarin alle vijf stemmen een gelijkwaardig aandeel hebben in de diepe expressie van de teksten. Enkele duetten met basso continuo maakten het programma compleet.

zondag 3 juli - 14:30 uur - Vleuten, Torenpleinkerk, Schoolstraat 5

voorverkoop € 10 | aan de kerk € 12 | studenten, CJP € 6

Najaar 2016: Perezwony van Gavrilin

2016 TV PerezwonyHet najaarsproject van Trajecti Voces in 2016 was gewijd aan één groot stuk, het mirakelspel Perezwony (De Klokken) van de Russische componist Valeri Gavrilin. Het was een project voor een vrij grote bezetting, met splitsingen tot 4 stemmen per groep! Verder deden mee een sopraan- en tenor-solist, een spreker, drie slagwerkers en een hobo.

Concertdata

 • zaterdag 19 november, 20:15 - Keizersgrachtkerk Amsterdam
 • zondag 20 november, 15:30 uur - Geertekerk Utrecht

Perezwony beschrijft het leven van een vagebond, die in zijn leven en in zijn gemoed model staat voor de ‘gewone’ Russische mens, in het spanningsveld van oorlog en vrede en van goed en kwaad. De oud geworden vagebond beseft dat de dood vóór hem staat en hij kijkt terug op zijn leven. Dit wordt in een levendige tekst en muzikale beelden geschetst: de warmte in het moederhuis, grappige volkswijsheden, het dorpsleven, spel van jeugd en kindertijd, prille liefde, de duistere nachtmerrie van de passie, een volkssprookje en tenslotte het sterven van de man nadat hij tot wijsheid is gekomen. Aangrijpend is het lied van ‘matka reka’, moeder rivier, die de zielen van de gestorvenen als lichtjes naar de eeuwigheid draagt: ‘Moeder rivier, houd ze brandend!’

Uit een veelkleurig mozaïek van beelden en genres, die het levende vlees vormen van de compositie, heeft Valeri Gavrilin een enorme fresco gemaakt van het levensverhaal van een man en een volk, en hun gezamenlijke lot; Hier verschijnt de stem van een mensenleven in al zijn diversiteit. Het stuk heeft wortels in een oude traditie van het gebruik van klokken in het Russische muziek. Tal van klokken, klokkenspel, handklokken kent de geschiedenis van het land en haar muziek. Zij herinneren zich beroving van klepels, ballingschap en belemmeringen, zij zien de glorie van de Russische literatuur en kunst. Ze zijn aantrekkelijk omdat ze symbolisch zijn. Omdat ze het geluid van het leven en het bestaan zijn, van de feestelijke routine en de tragische symfonie van een menselijk leven, het symbool van eenheid en gemeenschappelijke lotsbestemming. En al deze klokken komen samen in een enorm symbolische geluid van de vliegende Vuurvogel, of verstrooien tot miljoenen van gelijkenissen die een echo zijn van de gemeenschappelijke klokkentoon.

Voorjaar 2016: Alessandro Scarlatti's Maria-Vespers, met concertreis naar Polen

Mariavespers van ScarlattiDe Siciliaanse componist Alessandro Scarlatti (vader van de bekendere Domenico, van o.a. het tienstemmige Stabat Mater en de vele klaviersonates) werkte afwisselend in het plechtige Rome en het dynamische Napels. Hij componeerde talloze opera's, waarvan diverse aria's in de bekende "Arie antique" zijn terechtgekomen, zoals O cessate di piagarmi. Maar hij was ook een productieve componist van kerkmuziek. De zeven motetten die samen deze Mariavespers vormen, dus vijf psalmen plus de hymne Ave maris stella en het Magnificat, zijn niet geschreven als één doorlopende Mariavesper. Uit losse motetten heeft editor Jörg Jacobi in 2004 een Mariavesper samengesteld, een praktijk die heel gewoon was in de barok. Met deze uitgave toont hij hoe Scarlatti, als monumentaal figuur van het eind van de 17e eeuw, Monteverdi's beroemde Mariavespers uit de begin van die eeuw beantwoord zou hebben. 

De zeven delen van deze Vesper zijn zo gecomponeerd dat alle vocale uitdagingen aan bod komen. De basis is een vijfstemmig koor met begeleiding van basso continuo. In nagenoeg elk deel zitten delen voor solo, duo of trio, die in wisselende bezetting werden uitgevoerd door zangers van Trajecti.

Een voorproefje van deze concerten was te horen op Radio 4, waar Trajecti Voces optrad in het programma ‘Spiegelzaal’, live uitgezonden vanuit het Concertgebouw.

Bezetting

Voor dit project werkten we met 5 zangers in iedere groep, dus in totaal 25 zangers, plus enkele zangers die alleen het Nederlandse deel van het project meedoen. 

De reis naar Polen vond plaats in het weekend van Hemelvaart, om precies te zijn van woensdagmiddag 4 mei tot zondagavond 8 mei. Donderdag 5 mei gaven we een concert in Jarosław (Oost-Polen); zaterdag 7 mei in Kraków.

De concerten in Nederland vonden plaats op:

 • Vrijdag 8 april - 20:15 uur: Den Dolder, Maria Christinakerk, Dolderseweg 123a
 • Zaterdag 9 april - 20:15 uur: Utrecht, Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21