Najaar 2021: De Stilte - Trajecti Voces 30 jaar

Trajecti Voces zingt De Stilte

In het programma De Stilte kwam renaissance-kerkmuziek van de componisten Senfl, Palestrina, Victoria samen met bijpassende nieuwe muziek van Lauridsen, Taverner, Van Belle, Pärt en MacMillan. Van deze laatste componist kwam het motet In splendoribus sanctorum voor SATB-koor en trompet aan bod. Hans de Munnik (trompet) en Hristo Petrov (piano) sloegen al improviserend bruggen tussen de koormuziek. Daarnaast improviseerde het koor samen met de instrumentalisten.

Met dit programma vierde vocaal ensemble Trajecti Voces haar dertigjarig bestaan. Daarom heeft het ensemble componist Wouter van Belle gevraagd voor Trajecti Voces een nieuw stuk geschreven over de wateren van Utrecht te schrijven. Hij gebruikte daarvoor gedichten van Jan Engelman, Hans van Straten en een nieuw, speciaal voor de compositie geschreven gedicht van Ruben van Gogh. Het is een stuk in drie delen; de delen worden verbonden met improvisatie-momenten voor de instrumentalisten.

Doel van dit project was het publiek uit te nodigen een beleving van alle zintuigen te ondergaan, waarbij de rol van stilte centraal staat. Stilte is een uitstervende ervaring. Je kunt geen winkel of café binnenlopen of je wordt geconfronteerd met geluidsbehang. Zelfs in de natuur is bijna overal in Nederland toch steeds verkeer te horen. Door de stilte op te zoeken wordt luisteren naar klanken die er wél zijn een diepe, krachtige ervaring. Dat is precies wat Trajecti Voces deed in dit programma.

Het publiek beleefde trouwens meer dan muziek. Meer zintuigen dan alleen het gehoor werden aangesproken, mede dankzij fraaie belichting en projectie. Dit alles in een theatrale, meditatief-contemplatieve sfeer, die we uiteraard coronaproof hebben gerealiseerd. Trajecti Voces werkte in ruime, inspirerende ruimtes: stadsklooster San Damiano in Den Bosch en klooster Nieuw Sion bij Deventer, de Janskerk in Utrecht en de Uilenburger­sjoel in Amsterdam.

Concerten

 • Vrijdag 19 november, 20:15 uur
  Den Bosch, Kloosterkerk van Stadsklooster San Damiano, Van der Does de Willeboissingel 12
 • Zondag 21 november, 15:30 uur
  Diepenveen (bij Deventer), Klooster Nieuw Sion, Vulikerweg 6
 • Zaterdag 27 november, 20:15 uur
  Utrecht, Janskerk, Janskerkhof 26
 • Zondag 28 november, 15:30 uur
  Amsterdam, Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91

Ondersteuning

Deze concerten zijn mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Utrecht, het VSB Fonds, het Fentener van Vlissingen Fonds, het Elise Mathilde Fonds, de Deventer Cultuur Club en Fonds Roos.