Trajecti Illumina

Trajecti IlluminaHet najaarsproject 2012 van Trajecti Voces - met concert(en) begin januari 2013 - ging over architectonische kwaliteiten in muziek.

De oudste westerse koormuziek, uit de 15e en vroege 16e eeuw, heeft namelijk met bepaalde heden­daagse muziek gemeen dat de zeggings­kracht van de muziek meer ontstaat vanuit de structuur, de architectuur van klanken in de ruimte, dan vanuit tekst en uitbeelding daarvan. In dit project zette Trajecti Voces deze oude en nieuwe muziek, die weliswaar een heel andere ontstaans­geschiedenis heeft, maar qua achter­liggend principe veel overeenkomsten vertoont, in één programma bij elkaar, zodat zij als het ware commentaar op elkaar gingen leveren.

De muziek die in dit programma aan bod kwam was dus enerzijds vroege polyfonie (Willaert, Josquin, Obrecht en Ockeghem) en anderzijds bijpassende moderne muziek (Pärt, Sisask, Whitacre en Nees).

Om u - ons gewaardeerde publiek - een ruimtelijke ervaring van deze (zonder verdere aankleding niet zo gemakkelijk te beluisteren) muziek te bieden en de ruimtelijke overeenkomsten te benadrukken werd samengewerkt met de lichtkunstenaars Johan Kuhlmann en Jasper van den Boezem, die middels het uitlichten van de ruimte en intrigerende bewegende installaties het architectonische, ruimtelijke aspect van de muziek voor het publiek voelbaar maakten.

De concerten vonden plaats op zondagavond 6 januari 2013 in Breda (Sacramentskerk) en op vrijdagavond 11 januari in de Utrechtse Pieterskerk.