Najaar 2014: Requiem voor Mozart

Zeven jaar voor zijn overlijden in 1791 trad Mozart toe tot de Weense vrijmetselaarsloge ‘Zur Wohltätigkeit’. Mozarts sterke betrokkenheid bij de vrijmetselarij vormt de rode draad voor dit concert. In veel muziek van Mozart komen elementen en symbolen uit de vrijmetselarij naar voren. De vrijmetselarij was zeker in de tijd van Mozart een vernieuwende beweging. Vrijmetselaars stonden met hun idealen vaak kritisch tegenover de gevestigde orde. De loges moesten daarom in het verborgene opereren.2015 TV Requiem voor Mozart

Trajecti Voces & het Arezzo Ensemble namen u mee naar de rouw- en herdenkingsbijeenkomst voor broeder Mozart. Zijn loge eerde deze bijzondere vrijmetselaar door zijn Maurerische Trauermusik, het Ave verum corpus en delen uit de Zauberflöte ten gehore te brengen. Verteller Arie Koelemij liet het publiek zich in de rol van vrijmetselaar inleven. Tot slot bracht de uitvoering van Mozarts laatste werk, het Requiem, Mozarts ziel als het ware van het donker naar het eeuwige licht.

De voorstelling had ruwweg de vorm van een Vrijmetselaars-rituaal: een gang van het Donker naar het Licht, van het Westen naar het Oosten, een zoektocht naar Wijsheid, Kracht en Schoonheid. Danser/acteur en vrijmetselaar Arie Koelemij vertelde in de rol van ‘achtbare meester’ van Mozarts loge Zur Neugekrönten Hoffnung over Mozart. Hij bracht tevens wat van de maçonnieke concepten en idealen naar voren en verbond ze met de muziek. In samenwerking met de Utrechtse Vrijmetselaarsloge Ultrajectina werden die teksten in overeenstemming met de werkelijkheid bij de Vrijmetselarij gebracht, natuurlijk zonder dat het een bijeenkomst van Vrijmetselaars werd of de bedoeling had 'zieltjes te winnen'. Door uitgekiende belichting en aankleding met maçonnieke symbolen (een vloer in zwart-wit schaakbordpatroon, zuilen met zon en maan, ruwe en kubieke stenen, passer en winkelhaak etc.) werd een sfeer geschapen die het concertmatige oversteeg.

Repertoire

De volgende werken van Mozart hadden een plaats in het programma:

  • de Maurerische Trauermusik KV 477/479a (alleen orkest)

  • de ouverture en enkele koordelen uit de Zauberflöte KV 620

  • het Ave verum corpus KV 618

  • het Requiem KV 626

Bezetting

We hadden het koor wat uitgebreid qua bezetting, naar 28 zangers. We werkten voor dit project samen met het Arezzo Ensemble in een uitgebreide bezetting, voor de gelegenheid versterkt met enkele professionals. Daarnaast werkten we met vier professionele vocale solisten.

Concerten

  • zaterdagavond 1 november 2014, Beusichem, Dorpskerk (try-out)

  • zaterdagavond 17 januari 2015, Amsterdam, Keizersgrachtkerk

  • zaterdagavond 24 januari 2015, Utrecht, Geertekerk

Het eerste concert was aanvankelijk bedoeld als try-out, maar kon zich presenteren als een volwaardig concert. In Beusichem werd het Requiem en het Ave verum uitgevoerd, met orgelbegeleiding door organist Wouter van Belle en solisten uit eigen kring. In samenwerking met Stichting De Roos werd de muziek omlijst met gedichten in de thematiek van Allerzielen. De ca. 100 bezoeker ontvingen het concert goed.

De geënsceneerde concerten waren ook bijzonder goed bezocht, van ca. 150 betalende bezoekers in Amsterdam tot 340 in Utrecht. Van het concert in Utrecht verscheen in 2015 een live opgenomen cd, de tweede in de catalogus van Trajecti Voces.