Dirkjan Horringa

Dirkjan HorringaDirkjan Horringa (*1957) koos aanvankelijk voor een studie biologie, maar ontdekte door het spelen in studentenorkesten en zingen in kamerkoren zijn muzikale talent. Hij studeerde koor- en orkest­directie bij Reinier Wakelkamp en David Porcelijn aan het Utrechts Conservatorium. Daarnaast studeerde hij muziekweten­schap aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Als vaste dirigent werkt hij met vocaal ensemble Trajecti Voces, projectkoor Festina Lente Arnhem, het Amer Consort (Amersfoort) en strijkorkest het WachtkamerOrkest en het La Pellegrina Project­Orkest. Hij wordt veelvuldig gevraagd voor het leiden van projecten, onder andere met VOCA Deventer, het Nijmeegse Strijkersgilde en PassieVoorPasen. Hij vervulde gastdirigentschappen bij diverse ensembles in met name Oost-Europa.

Zijn specialisme is de muziek van renaissance en barok en hedendaagse muziek, met een accent op historisch muziektheater. Vooral op het gebied van madrigaalkomedies (Banchieri's Barca di Venetia per Padova en Festino di Giovedì grasso) en barokopera's van onder meer Purcell (Dido and Aeneas, The Fairy Queen) en Monteverdi (L'Orfeo) is hij de laatste jaren actief geweest. Maar het klassieke en romantische symfonische repertoire gaat hij niet uit de weg, getuige de programma's van de internationale zomercursussen van La Pellegrina rond Mozart en Dvořák in Bechyně, Tsjechië. Hij is daar artistiek leider, coacht kamermuziek en dirigeert het orkest.

Met Cappella ad Fluvium zette hij de Matthäuspassion van Johann Theile uit 1673 op CD. Met het KamerOrkest Driebergen nam hij een CD op met voornamelijk hedendaagse Nederlandse symfonische muziek. Met Trajecti Voces en het La Pellegrina ProjectOrkest nam hij een live-registratie van het Requiem van Dafydd Bullock (*1953) op. Trajecti Voces bracht in 2014 een CD met hoogtepunten van de laatste 15 jaar uit. Op de jubileum-CD ‘Sound the Trumpet’ van het Amer Consort klinken Purcells ‘Hail bright Cecilia’ en Bachs Magnificat in Es. Met Trajecti Voces nam hij het Requiem van Mozart en andere vrijmetselaarsmuziek op. Trajecti Voces en het Amersfoortse kamerkoor Amer Consort werkten samen in een CD van Bachs Weihnachtsoratorium.

Dirkjan Horringa schoolt ook musici op vocaal en dirigeertechnisch gebied. Hij leidde koordirigenten op in de meerjarige dirigentenopleiding van Unisono/Kunstfactor.