Boheemse Kerst

MissaDeiFilliiGloedvolle kerstmuziek rond Zelenka's Missa Dei Filii.
Op zondagmiddag 12 december klonk in de Utrechtse Geertekerk een programma met oude kerstmuziek uit Bohemen, uitgevoerd door vocaal ensemble Trajecti Voces. Met dit concert vierde Vocaal Ensemble Trajecti Voces tevens haar 20-jarig bestaan. Vrijdagavond 10 december was hetzelfde programma te beluisteren in de Oudkatholieke Kerk in Den Haag. Dit concert was tevens het officiële kerstconcert van de Tsjechische ambassade in Den Haag.
De Boheemse componist Jan Dismas Zelenka (1679-1745) componeerde de Missa Dei Filii als tweede van een cyclus van zes "Missae Ultimae"(laatste missen). De mis is adembenemend van pracht, rijk aan ideeën en virtuoos voor zangers, koor en orkest. Veel milder en zoeter van klank is de muziek van de Litanie "Consolatrix afflictorum" (troosteres van de gekwelden) van dezelfde Zelenka. Daarnaast hoort u in dit programma feestelijke kerstmuziek van andere Boheemse barokcomponisten. Van František Tůma (1704 – 1774) klinkt het Motetto per il Tempo di Natale; van Josef Seger (1716 – 1782) het motet Christus nobis natus est.
Voor dit programma werkte vocaal ensembles Trajecti Voces samen met een internationaal samengesteld barokorkest, bestaande uit strijkers, barokhobo's en -fagot en basso continuo. Het solistenkwartet bestond uit de gerenommeerde zangers Murni Suwetja, sopraan; Lester Lardenoye, altus; Richard Zook, tenor en Mitchell Sandler, bas.

CONCERTEN:

  • Vrijdagavond 10 december 2010, 20.15 uur: Den Haag, Oudkatholieke Kerk, Juffrouw Idastraat 7
  • Zondagmiddag 12 december 2010, 15.00 uur: Utrecht, Geertekerk, Geertekerkhof 23

Fotoreportage