Najaar 2015: Brittens St. Nicolas Cantata

Brittens St. Nicolas Cantata, november 2015‘Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in mijn schoentje!’ In het weekend van 26 t/m 29 november 2015 voerde Trajecti Voces de St. Nicolas Cantata van Benjamin Britten uit voor tenorsolo, jongensstemmen, koor en instrumentaal ensemble. Het was een samenwerkingsproject met het Amer Consort uit Amersfoort. Voor de gelegenheid werd een ad hoc 'gallery choir', een vrouwenkoor van elf zangeressen, dat vanaf het orgelbalkon zong, samengesteld. 

In de St. Nicolas Cantate van Benjamin Britten wordt duidelijk wat de kapoen, het strooigoed en de lekkernijen (en nog veel meer) echt te maken hebben met deze bisschop van Myra die wij als Sinterklaas kennen. Vol verwachting klopt ons hart…

De tekst van Saint Nicolas werd door Eric Crozier geschreven na uitgebreid onderzoek naar de legendarische heiligenleven van Sint Nicolaas, bisschop van Myra. Croziers libretto schetst een dramatisch gewaagde portret van het karakter van de heilige met gebruikmaking van de legendes en mythes die door de eeuwen rond het leven van St. Nicolaas zijn opgebouwd. Brittens muziek versterkt het drama van Croziers tekst met behulp van opvallende contrasten in instrumentatie, vocale stijl en muzikale texturen.

Een fors koor van meer dan 40 goede zangers voerde met een professionele tenorsolist en een paar kinderstemmen, ondersteund door een projectorkest van (semi)professionals (strijkers, piano vierhandig, slagwerkers, orgel) voerden deze indringende cantate in Utrecht en Amersfoort uit. Ook hebben in dit project de beide koren een eigen stuk speciaal voor deze tijd uitgevoerd. Voor Trajecti was dat een keus uit de Five Negro Spirituals from 'A child of our time' van Michael Tippett.