Toekomstige projecten

Zie hier de plannen voor de komende periode:

P98 Festino, komedie van het vergane leven.

In de zomer en najaar van 2023 gaat Trajecti Voces weer een theatrale voorstelling produceren. Het plan is een voorstelling te maken rond de madrigaalkomedie Festino van Adriano Banchieri uit 1608. In samenwerking met een regisseur, een vormgever en een verteller wordt een productie tot stand gebracht die een breed publiek van jong tot oud aanspreekt. Het thema van de voorstelling Festino: Iedereen wordt elke dag wat ouder en ook wat strammer. Je voelt je wel jong van geest en achttien jaar oud, maar als je in de spiegel kijkt zie je dat dat niet meer zo is. Wat zou het geweldig zijn om nog een keer carnaval te vieren zoals we dat vroeger deden: de hele nacht dansen, drinken en de liefde bedrijven! Maar dat gaat niet meer. Hoe kun je nu iets van dat geluk van vroeger, van die onbezorgdheid, weer beleven? Hoe kun je weer zingen, zuipen en vrijen als vroeger, ook al loop je met een rollator? Je hebt een schat aan mooie verhalen over vroeger en je probeert ook nog eens een liedje en een dansje uit.

Festino nella sera del giovedì grasso avanti cena (Venetië, 1608) is de bekendste madrigaalkomedie van Adriano Banchieri (1568-1634). De madrigaalkomedie beeldt een carnavalsfeest uit, waarbij de zangers met grappen en grollen het publiek betrekken in een levendige opeenvolging van scènes, waarin lachwekkende personages opduiken, zoals dansende oude mannen, een ijdel zingende oude vrijster, onwaarschijnlijke verkopers van zwavelstokjes en spindels die midden in de nacht ronddwalen of jonge geliefden die snel en spitsvondig zijn; allemaal gekruid met wilde dansen en allerlei woordgrappen, waarbij menselijke stemmen nu eens muziekinstrumenten nabootsen, dan weer dierlijke klanken imiteren. Hoogtepunt is het beroemde en onweerstaanbare Contrapunto bestiale alla mente, een beestachtig contrapunt waarin een kat, een hond, een uil en een koekoek wedijveren in het zingen van hun lijnen boven een cantus firmus. Muzikaal gezien ontleent de madrigaalkomedie zijn levendigheid aan de afwisseling van ‘volkse’ stukken zoals villanelle, mascherate, giustiniane, capricciate en meer ‘hoofse’ composities zoals madrigalen.

P99 Trajecti Voces 'goes places'

In het voorjaar van 2024 werkt Trajecti Voces samen met twee andere koren voor een programma dat een wat grotere bezetting vraagt, met o.a. delen uit de Vespers van Rachmaninov. In Nederland bundelt het daarvoor de krachten met het Arnhemse kamerkoor Festina Lente voor twee concerten in Oost-Nederland. Vervolgens reist Trajecti rond Hemelvaart (8-12 mei) naar Bristol, Engeland, voor concerten in samenwerking met de Exultate Singers o.l.v. David Ogden, een kamerkoor van ± 45 zangers uit Bristol. Eind mei komt het Engelse koor naar Nederland en voeren we met hen het programma in Utrecht uit. In beide samenwerkingen zingt ieder koor voor de pauze een aantal werken apart. Na de pauze worden beide koren samengevoegd tot een groot ensemble voor het gezamenlijke stuk.

Meezingen?

Kom auditie doen bij Trajecti Voces! We kunnen met enige regelmaat goede zangers gebruiken. Kijk voor voorwaarden en aanmelding op deze pagina. Of bel dirigent Dirkjan Horringa: 0619 224 758.

Data komende projecten

Precieze data van de komende projecten vind je hier.