Mozarts Requiem voor alle zielen' in Culemborg, 31 oktober

Mozarts Requiem voor alle zielen' in Culemborg, oktober 2015Zaterdag 31 oktober 2015 klonk Mozarts beroemde Requiem in de RK Barbarakerk op de Markt van Culemborg. Het gerenommeerde Utrechtse vocale ensemble Trajecti Voces onder leiding van dirigent Dirkjan Horringa zong dit meesterwerk op een betekenisvolle dag: Allerzielen. De ROOS van Culemborg levert tussendoor troostende gedichten van de grootsten van de literatuur. Deze samenwerking van Trajecti Voces en ROOS is een fascinerend experiment: muziek en gedichten rond de dood en leven, veelkleurig en fascinerend.

Muziek en gedichten kunnen een sfeer scheppen waarin herinneringen de ruimte krijgen. De laatste jaren is er veel aandacht voor Allerzielen. Het grote thema van dood en leven komt aan de orde in beeldende kunst, concerten en gedichten. Trajecti Voces en de ROOS willen natuurlijk laten horen hoe mooi de muziek en gedichten klinken, maar betreden ook het terrein daarachter: de emoties van verlies en dankbaarheid, rouw en vreugde. Dat daar behoefte aan is blijkt elk jaar weer en u bent van harte welkom.

Trajecti Voces is een gedreven, semi-professioneel vocaal ensemble dat vooral oude muziek uitvoert. Het ensemble staat onder leiding van Dirkjan Horringa en streeft ernaar om steeds weer verrassende en aantrekkelijke projecten uit te voeren. Zo werkte Trajecti Voces recentelijk samen met beeldend kunstenaar Johan Kuhlmann in het project Trajecti Illumina.  Trajecti Voces geeft concerten in het hele land, maar reist ook regelmatig naar het buitenland (Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Engeland, Polen en Tsjechi&euml ;). Voor dit concert werkt Trajecti Voces samen met Wouter van Belle, organist van de Utrechtse kathedraal; zangers uit eigen gelederen zingen de solopartijen.

De R00S van Culemborg is een nieuwe verschijning in het toch al niet saaie culturele leven van Culemborg. Op onverwachte plekken laat ze zich zien of horen met gedichten. Een lege winkel in de binnenstad is dan al vlug voorzien van een rij gedichten rond een thema vaak op vaak prachtige kunstzinnige posters. Een leeg appartement gaat sneller weg met Nijhoff, Boksma en Tjitske Jansen op de ramen.