Voorjaar 2016: Alessandro Scarlatti's Maria-Vespers, met concertreis naar Polen

Mariavespers van ScarlattiDe Siciliaanse componist Alessandro Scarlatti (vader van de bekendere Domenico, van o.a. het tienstemmige Stabat Mater en de vele klaviersonates) werkte afwisselend in het plechtige Rome en het dynamische Napels. Hij componeerde talloze opera's, waarvan diverse aria's in de bekende "Arie antique" zijn terechtgekomen, zoals O cessate di piagarmi. Maar hij was ook een productieve componist van kerkmuziek. De zeven motetten die samen deze Mariavespers vormen, dus vijf psalmen plus de hymne Ave maris stella en het Magnificat, zijn niet geschreven als één doorlopende Mariavesper. Uit losse motetten heeft editor Jörg Jacobi in 2004 een Mariavesper samengesteld, een praktijk die heel gewoon was in de barok. Met deze uitgave toont hij hoe Scarlatti, als monumentaal figuur van het eind van de 17e eeuw, Monteverdi's beroemde Mariavespers uit de begin van die eeuw beantwoord zou hebben. 

De zeven delen van deze Vesper zijn zo gecomponeerd dat alle vocale uitdagingen aan bod komen. De basis is een vijfstemmig koor met begeleiding van basso continuo. In nagenoeg elk deel zitten delen voor solo, duo of trio, die in wisselende bezetting werden uitgevoerd door zangers van Trajecti.

Een voorproefje van deze concerten was te horen op Radio 4, waar Trajecti Voces optrad in het programma ‘Spiegelzaal’, live uitgezonden vanuit het Concertgebouw.

Bezetting

Voor dit project werkten we met 5 zangers in iedere groep, dus in totaal 25 zangers, plus enkele zangers die alleen het Nederlandse deel van het project meedoen. 

De reis naar Polen vond plaats in het weekend van Hemelvaart, om precies te zijn van woensdagmiddag 4 mei tot zondagavond 8 mei. Donderdag 5 mei gaven we een concert in Jarosław (Oost-Polen); zaterdag 7 mei in Kraków.

De concerten in Nederland vonden plaats op:

  • Vrijdag 8 april - 20:15 uur: Den Dolder, Maria Christinakerk, Dolderseweg 123a
  • Zaterdag 9 april - 20:15 uur: Utrecht, Willibrordkerk, Minrebroederstraat 21