Zomer 2016: Madrigalen van Monteverdi & Gesualdo

Concert Vleuten 3 juliOp zondag 3 juli klonken in de Vleutense Torenpleinkerk madrigalen van Monteverdi en zijn tijdgenoot Gesualdo. 

De bizarre madrigalen van Don Carlo Gesualdo, prins van Venosa (1566 – 1613) zijn uniek in de muziekgeschiedenis, want geen andere componist ging zo ver met het zoeken naar middelen om de tekst-emoties uit te beelden. Gesualdo was een componerende edelman met een opvallende levensloop. Zo vermoordde hij op 16 oktober 1590 met behulp van dienaren zijn vrouw en haar minnaar, nadat hij hen op heterdaad betrapte. Daarna sloot hij zich op in zijn kasteel bij Napels en componeerde er in afzondering, lijdend aan zware depressies, zijn madrigalen.

De muziek van Claudio Monteverdi (1569 – 1643) is een hoogtepunt van zijn tijd. Van hem klonken madrigalen met alle zangers, maar ook madrigalen die door één stem per partij worden gezongen, in kwintetten dus. Denk bijvoorbeeld aan Sfogava con le stelle, Io mi son giovinetta, Ecco mormorar l'onde en andere geweldige madrigalen, waarin alle vijf stemmen een gelijkwaardig aandeel hebben in de diepe expressie van de teksten. Enkele duetten met basso continuo maakten het programma compleet.

zondag 3 juli - 14:30 uur - Vleuten, Torenpleinkerk, Schoolstraat 5

voorverkoop € 10 | aan de kerk € 12 | studenten, CJP € 6