Najaar 2021: jubileumprogramma De Stilte

In het programma De Stilte gaat renaissance-kerkmuziek (Senfl, Palestrina, Victoria) samen met qua sfeer bijpassende nieuwe muziek van b.v. Lauridsen, Pärt en MacMillan. Bij deze laatste componist komt zijn motet In splendoribus sanctorum, geschreven voor SATB-koor en trompet, aan bod. Verder klinken vrije improvisaties van improviserende musici André Heuvelman (trompet) en Mike del Ferro (toetsen). Daarnaast improviseert het koor samen met de instrumentalisten. 

Componist Wouter van Belle heeft voor Trajecti Voces een nieuw stuk geschreven over de wateren van Utrecht. Hij gebruikte daarvoor gedichten van Jan Engelman, Hans van Straten en een nieuw, speciaal voor de compositie geschreven gedicht van Ruben van Gogh. Het is een stuk in drie delen; de delen worden verbonden met ‘geleide’ improvisatie-momenten voor de instrumentalisten.

Doel van dit project is het publiek uit te nodigen een beleving van alle zintuigen te ondergaan, waarbij de rol van stilte in de muziek centraal staat. Stilte is een uitstervende ervaring. Je kunt geen winkel of café binnenlopen of je wordt geconfronteerd met een geluids-’behangetje’. Zelfs in de natuur is bijna overal in Nederland toch steeds verkeer te horen. Maar door de stilte op te zoeken wordt luisteren naar klanken die er wel zijn een diepere, krachtigere ervaring. Dat is precies wat Trajecti Voces gaat doen in dit programma. Het publiek zal trouwens meer beleven dan muziek. Meer zintuigen dan alleen het gehoor worden aangesproken. o.a. dankzij fraaie belichting en projectie met visuals/soundscapes. Dit alles in een theatrale, meditatief-contemplatieve sfeer, voor zover die op dit moment coronaproof te realiseren is. We gaan ook werken in ruimtes die hiervoor inspirerend zijn, zoals klooster Nieuw Sion bij Deventer en stadsklooster San Damiano in Den Bosch, de Janskerk in Utrecht en de Uilenburgersjoel in Amsterdam.

Bijzonder in dit programma is dat Trajecti Voces gaat samenwerken met trompettist André Heuvelman en toetsenspeler Mike del Ferro. Mike del Ferro presenteert samen met meestertrompettist André Heuvelman belevingsconcerten. Trompettist André Heuvelman is geen man die maanden van te voren precies bepaalt wat hij gaat doen. Hij improviseert het liefst op het moment zelf en speelt in op het publiek. Hij wil optreden in een intieme setting bij kaarslicht, om onverwachte ontmoetingen teweeg te brengen. Performer, inspirator, creatief adviseur en innovator André Heuvelman was 20 jaar lang solo-trompettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble. Hij verbindt mensen met muziek, elkaar en zichzelf. Zijn trompet is daarbij slechts het middel en zijn boodschap is eenvoudig: ''Op welke kwaliteit van jezelf kun je altijd vertrouwen, wat is jouw trompet?''

Concerten

 • Vrijdag 19 november, 20:15 uur
  Den Bosch, Kloosterkerk van Stadsklooster San Damiano, Van der Does de Willeboissingel 12
 • Zondag 21 november, 15:30 uur
  Diepenveen (bij Deventer), Klooster Nieuw Sion, Vulikerweg 6
 • Zaterdag 27 november, 20:15 uur
  Utrecht, Janskerk, Janskerkhof 26
 • Zondag 28 november, 15:30 uur
  Amsterdam, Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91